Şimdi yükleniyor

Ahlat’ta “Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor”

ahlatta_tarihin_gorgu_taniklari_ayaga_kalkiyor_1619094348_4435 Ahlat’ta “Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor”
Bitlis’in Ahlat ilçesinde dünyanın en büyük tarihi Türk İslam Mezarlığı özelliğini taşıyan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda “Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor Projesi” ile 100 mezar taşı daha ayağa kaldırılacak. Ahlat Kaymakamlığı, Ahlat Müze Müdürlüğü, Selçuklu Meydan Mezarlığı Kazı Başkanlığı ile Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneğince yürütülen proje kapsamında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne bağlı kazı ekibi, 100 mezar taşının tespiti için çalışmalara başladı.

n5pwo_1619094362_42 Ahlat’ta “Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor”

Proje Koordinatörü Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İlter Yiğit, gazetecilere, 1 Nisan’da başlayan proje kapsamında alan taraması yaptıklarını belirtti.

bSjjc_1619094379_2738 Ahlat’ta “Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor”

Öncelikle restorasyonu düşünülen 100 mezar taşını tespit edebilmek için çalışmalara başladıklarını ifade eden Yiğit, şöyle konuştu “Mezarlıkta kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Bu proje kapsamında buradaki çalışmalara finansman desteği sağlanacak. Öncelikle zemin blokajı bozulmuş olan taşların tekrar dengeye oturmasını sağlayacağız. Bunun dışında kırık, tamamen parçalanmış ve çeşitli nedenlerle zarar görmüş taşların tümlemesi gerçekleştirilecek. Sonrasında liken temizliği yapılarak epigrafik çalışmaları için ön hazırlıkları tamamlanacak. Son olarak Türkçe ve İngilizce bilgilendirme levhaları ile karekod uygulamasına geçilecek. Toplamda 100 mezar taşını kültür mirası olarak koruma altına alıp turistlere tanıtacağız.”


64Tvd_1619094391_3326 Ahlat’ta “Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor”

Ahlat Kazı Başkanvekili Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz da Kültür ve Turizm Bakanlığı adına uzun süredir burada çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, “Hangi taşlara müdahale edilmesi gerektiğini belirliyoruz. Projemizin saha alanındaki çalışmaları başladığında hızlıca bu taşlara müdahale edeceğiz. Ekibimiz şu anda hazır. 14 Haziran’da restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Yaklaşık 40 günlük sürede bitirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Gezi Biletim sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin