Ormanya, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alan bir park. Bu doğal ömür parkı, dünyanın en büyük üçüncü parkı olarak kabul ediliyor. Birebir vakitte Avrupa’nın ise en büyük doğal ömür alanı. Yalnızca 2020 yılında 5 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği Orma…
Bu içeriğimizde Ormanya hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Ormanya Hakkında Bilgi

Ormanya, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Toplumsal İşler Dairesi Başkanlığının sorumluluğu altında 2010 yılında kuruldu. 2 dönümlük bir alana yayılım gösteren Ormanya’nın bulunduğu yer, 11 Temmuz 2011 tarihinde Uzuntarla Tabiat Parkı olarak ilan edildi.
Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alan Ormanya, dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük doğal ömür parkı olarak kabul görüyor. Asıl maksadı doğal hayatı korumak olan bu parkın başka maksadı ise ziyaretçilere açık bir biçimde doğal ömrü onlara tanıtmak.
Kamp yapma imkanının da bulunduğu Ormanya içerisinde her bir aktivite için eşsiz alanlar bulunuyor.
Ormanya’nın Bölümleri

Tam 12 kısımdan oluşan Ormanya’da şu alanlar yer alıyor:
- Çocuk Hayvanat Bahçesi
Yaban Ömür Alanı
Kamp Alanı
Mesire Alanı
Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi
Ormanköy
Kuş Müşahede Alanı
Doğa Okulu
Atlı Binicilik
Sportif Olta Balıkçılığı
Sergi Salonu
Ormanya’daki tam 12 bölgede 75’ten fazla hayvan tipi ve sayısız bitki yer alıyor. Bugüne kadar da 300’e yakın aktiflik yapılmış ve her ay yeni etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Ormanya’da Görebileceğiniz Bitkiler

- Sivri Salep
Sarı Kantaron
Laden
Piçik
Kırkbatıran
Hokka Gülü
Gümüş Düğme
Dağ Çileği
Boyacı Katırtırnağı
Beyaz Nilüfer
Benli Karga Otu
Sarı Nilüfer
Ormanya’da Görebileceğiniz Hayvanlar

Kanatlılar
- Altuni Sülün
Amerikan Ördeği
Atarax Tavuğu
Beyaz Kuğu
Çin Kazı
Deve Kuşu
Emu Deve Kuşu
Güvercin
Hindi
İspenç Tavuğu
Mandarin Ördeği
Mısır Kazı
Siyah Kuğu
Sussex Tavuğu
Tavus Kuşu
Yeşil Başlı Yaban Ördeği
Memeliler
- Ala Geyik
Alpaka Devesi
Arap Atı
Ceylan
Deve
Haflinger Atı
Karaca
Kızıl Geyik
Lama
Lemur
Mardin Eşeği
Muflon Koyunu
Oklu Kirpi
Poni Atı
Rakun
Tiftik Keçisi
Zebra
Ormanya’daki Etkinlikler

Ormanya’da her periyot birbirinden eğlenceli etkinlikler yapılıyor. Burada konaklamak da mümkün olduğundan bilhassa kampseverlerin bir numaralı adresleri ortasında yer alıyor. Ormanya’daki kamp alanı, 23 araçlık karavan ve 43 çadırlık çadır kamp alanlarıyla öne çıkıyor.
Burada konaklarken kuş müşahede alanında birbirinden farklı kanatlıları seyredebilirsiniz. 7-14 yaş kümesiyle Tabiat Okulu aktiflikleri de yapılıyor. Çocuk ve gençlerin etkin iştirakiyle yapılan etkinliklerde yaparak yaşayarak öğrenme temel alınıyor. Botanik Yolu ise güçlü fauna ve bitki örtüsüyle ziyaretçileri zenginliklerle tanıştırıyor.
Ormanya Nerede? Nasıl Gidilir?

Ormanya, Kocaeli Kartepe’de yer alıyor. Buraya birçok yolla ulaşmak mümkün. Uzuntarla Mevkii’nde yer alan Ormanya’ya İstanbul İzmit ortasındaki Anadolu Otoyolu’nda İzmit tarafına devam ederek gidebilirsiniz. Yola devam ederken 90. kilometredeki Kartepe/Cengiz Topal Havalimanı çıkışından çıkın. Adapazarı İzmit E-80 yolunda Adapazarı tarafında yaklaşık 14 km gittiğinizde Ormanya karşınıza çıkacaktır.
Ormanya’nın adres ve pozisyon bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Adres: Uzuntarla Mahallesi, 309. Sk. No:99, 41150 Kartepe/Kocaeli
Google Haritalar pozisyon bilgisi için tıklayın.
Ormanya Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Ziyaret Saatleri
Haziran-Temmuz-Ağustos: 09.00 – 20.00
Bahar Periyodu (Ekim-Kasım/Mart-Nisan): 09.00 – 18.00
Aralık-Ocak-Şubat: 09.00 – 17.00
Eylül-Mayıs: 09.00 – 19.00
NOT: Pazartesi günleri kapalıdır.
Giriş Ücretleri
Ormanya’ya girişler fiyatsızdır.
NOT: Bilgiler değişkenlik gösterebileceğinden öncesinde kesinlikle irtibat bilgilerinden bilgi almanızı öneririz.
İletişim Bilgileri
Telefon: 0 (262) 331 66 11
Web Sitesi: https://www.ormanya.com/
Email Adresi: [email protected]
Ormanya Gezgin Yorumları

Ormanya’yı daha evvel ziyaret edenlerin yorumlarından faydalanarak ziyaretlerinizi şekillendirebilirsiniz.
‘Ormanya; içinde çocuklar için hayvanat bahçesi, yaban hayat alanları, yürüyüş parkurları, orman kütüphanesi, hobbit meskenleri (ormanköy), kuş müşahede alanı, botanik yürüyüş alanı üzere pek çok hoşluk barındırıyor. İçinde minik göller de var. Üstelik ailenizle oturup bir şeyler yiyebileceğiniz ve sohbet edebileceğiniz alanlar da oluşturulmuş. Bilhassa yırtıcı yaşama alışmış hayvanların klasik hayvanat bahçelerinde olduğu üzere küçük alanları yok. Ala geyik, yılkı atı, ceylan üzere pek çok hayvana özel, büyük alanlar oluşturulmuş. Onların keyfinin yerinde olduğunu görmek daha bir keyifli etti beni. Alan alabildiğince geniş hem onları ziyaret edip hem de tabiatta yürüyüş yapabiliyorsunuz. Orman kütüphanesi favorim oldu. İçinde okuma alanları oluşturulmuş. Tabiatta okuma yapabilmek nitekim harikulade bir histir eminim. Ben şimdi tadamadım; zira beşerler, o yerlere oturup daha çok telefonla oynuyorlardı 😄İçinde kır lokantası, minik cafeler mevcut. Hepsi de uygun fiyatlı. Antik Köfte’ye oturduk biz. Self servis. Izgara sucuk köfte yedik tabağı 60 küsürdü. Hem bütçeme uygun olsun hem de hoş olsun diyorsanız hiç düşünmeyin. Evinizden çayınızı termosunuza koyup yanına da atıştırmalık bir şeyler de getirebilirsiniz. Fakat doğal olarak mangal yapmak yasak. Her yerin olduğu üzere buranın da kuralları var. Keşke sigara içmek de yasak olsa. O denli hoş bir tabiatı var ki sigara dumanı çabucak dikkat çekiyor ve oraya yakışmıyor (Sigara içenlere elbette kelamım yok, yasak olmayınca içmek tabiki de hakkınız. Yalnızca fikrimi beyan ediyorum.). Giriş fiyatı yok. Yalnızca otomobilinizle geldiyseniz park fiyatı veriyorsunuz. O da 15 lira. Yalnızca hayvanat bahçelerine girişin bile fiyatlı olduğunu düşününce parasız resmen. Sahiden çok yeterli düşünülmüş. Fiyatsız diye bakımsız da bırakılmamış. Revirinden rehabilitasyon merkezine kadar içinde her şeyi var. Namaz kılanlar için mescidi de bulunuyor. Lavabo gereksiniminizi karşılayacak alanlar da mevcut. Lakin pak mi bilmiyorum zira cafenin tuvaletini kullanmıştım. Orası pek temizdi. Gidecek olanlar için müsait gününüz varsa hafta içi bir gün tercih etmenizi öneririm. Biz pazar günü gittik çok kalabalıktı. Hobbit konutları bilhassa fotoğraf çekilen beşerlerle dolu. Yani fırsat bulup kendinize fotoğraf bile çekemeyebiliyorsunuz. Toparlamak gerekirse ben bayıldım, umarım sizler de çok seversiniz.’
‘Hafta içi gittimiz için çok sakin bir gün geçirdik.. Ormanya da kamp alanında fiyatsız konakladık kendi çadır çadırımız ile çok pak nizamlı inançlı bir kamp alanı, çocukla gözünüz kapalı gidebilirsiniz. Yalnızca her kamp alanında olduğu üzere sivrisinek kasveti var, onun haricinde WC’ler çok pak duş alma imkanı var , kamp alanına girişte kayıt oluyorsunuz ve size verilen bir kart ile giriş çıkış yapıyorsunuz.. Ormanya da gezilecek o denli çok yer var ki en başta hobbit meskenleri inanılmaz hoş , sonrasında orman kütüphanesi katiyen görülmeye bedel hem çocuklar hem yetişkinler için çok hoş vakit gecirilebilecek bir tabiat parkı.. İçerisinde Hayvanat Bahçesi, yapay göl, çocuk parkları, kamp alanı hem çadır ve hem karavan için, antik kır lokantası, antik cafe üzere birçok vakit geçirilecek çok yer var. Cafe ve lokanta fiyatları bence dışarıya nazaran çok uygun.. Tüm hoşlukları doyasıya gezip görmek ve tabiat ile iç içe sakin bir gün geçirmek için haftaici gitmenizi öneririm ‘
‘KBB’ye bu hoş park için öncelikle teşekkür ederiz.. Büyük – küçük herkesin keyif alacağı bir yer. Bisiklet yolları, piknik alanları, adım başı çeşme koyulmuş, bayıldım. İçinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin işlettiği uygun fiyatlı restorant ve Cafe var. Bunların yanısıra yer yer büfeler de mevcut. Mescit ve birçok noktada WC bulunuyor. Orman Kütüphanesi olağanüstü düşünülmüş bir detay’
Kaynak: Onedio : https://onedio.com/haber/dunyanin-ucuncu-ve-avrupa-nin-en-buyuk-dogal-yasam-alani-ormanya-1099860
Bir Cevap Yazın