Aydın gezi rehberine başlamadan önce bu harika şehir hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz. Akıllarımıza her ne kadar turizm şehri olarak kazınmış olsa da aslında burası bir ticaret merkezi, tarih boyunca da böyle oldu. Öyle ki Türkiye’nin ilk demiryolu hattı da Aydın-İzmir arasında yapıldı.
Şehrin bereketli toprakları sayesinde Aydın tarım ekonomisinde de ön plana çıkmaya başladı. Zeytin, incir, kestane ve pamuk üretimi Aydın’da bir istihdam oluşturdu. Bütün bunların yanına bir de turizm eklenince Aydın, ülkemizin en gözde şehirleri arasında yerini aldı.
Şimdi gelelim Aydın gezilecek yerlere…
Didim’e ismini veren bu antik kent, Yunanca’da ‘ikiz kardeş’ anlamına geliyor. Tarihi M.Ö 8000’e kadar uzanan Didyma Antik Kenti, dönemin en büyük kehanet merkezlerinden bir tanesi. Sefere çıkacak olan askerlerin, uzak denizlere açılacak olan tüccarların bu noktaya gelerek fal baktırıp, adaklar adadığı söylenir.
Yenihisar’da bulunan efsanevi antik kente gitmek isteyenler şehir merkezinden 40 dakika bir kalkan otobüslere binerek Didyma’ya ulaşabilir.
Antik çağın en önemli liman kentlerinden biri olan Milet, filozoflar kenti olarak bilinir. Bu kente yerleşim M.Ö. 2000’lerin ortalarına doğru başlamıştır. Milet tiyatrosu, faustina hamamı, agora, tören caddesi, anıtsal çeşme, gymnasium, Vergilius Capito, Türk hamamı, Athena tapınağı, stadyum, delphinion, liman anıtı, Zeus Olympios temenosu, bouleuterion (senato binası) ve Mısır tanrılarının temenosu kalıntılarını bu antik kentte görebilirsiniz.
Afrodisias Antik Kenti
Aydın’ın Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi’nde bulunan Afrodisias, M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan tarihiyle dönemin en önemli merkezleri arasında yer alıyor. Roma İmparatorluğu döneminde en parlak çağını yaşayan kent, ismini de bu imparatorluktan alıyor. Hamam, agora, Afrodit Tapınağı, odeon, piskopos sarayı ve felsefe okulunu gezerek tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Aydın’ın en sahipliği yaptığı diğer antik kentler;
- Nysa Antik Kenti
- Gerga Antik Kenti
- Alinda Antik Kenti
- Mastaura Antik Kenti
- Magnesia Antik Kenti
- Orthosia Antik Kenti
- Acharaka Antik Kenti
Güvercinada Kalesi
Aydın Kuşadası’na gelip de Güvercinada Kalesi’ni ziyaret etmemek olmaz. Kuşadası’na bağlı Hacıfeyzullah Mahallesi’nde bulunan Güvercinada Kalesi, limanı korumak amacıyla inşa edilmiş. Kale üzerinde, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar bulunuyor.
Aydın’ın Kuşadası ve Söke ilçelerinin sınırında bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı, birbirinden farklı hayvan türleri, bitkileri ve doğal güzellikleriyle bölgenin en harika yerlerinden bir tanesi. Dilek Yarımadası, 1966 yılında milli park ilan edilmiştir. Bu milli parkta trakking ve yamaç paraşütü yapabilir, birbirinden güzel koylarda yüzebilir, 25 km’lik parkurda bisiklet sürebilirsiniz.
Sırtlanini Mağarası
Aydın’ın en iyi doğal güzellikleri arasında yer alan Sırtlanini Mağarası, Karacasu Yukarı Çamarası Köyü mevkiinde bulunuyor. Sırtlanini içindeki sarkıt, dikit ve sütunlar bu mağarayı diğerlerinden farklı kılıyor. Sırtlanini Mağarası’nı farklı kılan bir diğer özelliği ise ısı farkı. Örneğin dışarıda 32 derece ölçülen sıcaklık, mağaranın içerisinde 21 dereceye kadar düşerken nem oranının ise içeride %40 daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Mağarada büyük koloniler halinde yarasalar yaşıyor.
İlyas Bey Cami ve Külliyesi
Anadolu Beylikleri dönemine ait olan İlyas Bey Cami, medrese ve hamam yapılarıyla Milet arkeolojik alanı içinde yer alan benzersiz bir külliyedir. Menteşoğulları’ndan İlyas Bey, 1404 senesinde bu külliyeyi yaptırdı ve cami yapımında Milet Antik Kenti’nin mermer blokları kullanıldı. Aydın’a gitmişken tarih kokan İlyas Bey Camii’ni de ziyaret etmelisiniz.
Güzelçamlı Koyu
Aydın’a gidip de görülmesi gereken yerler arasında yer alan Kuşadası Güzelçamlı Koyu, belde turizmi açısından birçok özelliği bulunuyor. Mavi ve yeşilin buluştuğu bu muhteşem koy, su sporuna düşkün kişiler için vazgeçilmeyecek bir alan. Yelkenden sörfe kadar çeşitli spor imkanları ile yüzlerce kişiyi sahilde ağırlıyor
Bir Cevap Yazın