Şimdi yükleniyor

Endonezya’nın en aktif volkanik dağı: Merapi Yanardağı

endonezyanin_en_aktif_volkanik_dagi_merapi_yanardag_1581505523_4392 Endonezya'nın en aktif volkanik dağı: Merapi Yanardağı
Merapi Yanardağ Endonezya’da bulunan yüzlerce yanardağdan biri. Ayrıca en aktif olan yanardağ. En son 2018’de faaliyet gösteren yanardağ üzerinde şimdi ise dumanlar yükseliyor. Merapi Yanardağ Endonezya’da turistik gezilerin de odak noktası oluyor. Binlerce turist buraya akın ederek burada gezip yanardağın eteklerine kadar gitme fırsatı bulabiliyorlar. Ancak yanardağa belirli bir yerden sonra yaklaşmak yasak. Sebebi ise dağdan salınan gazlar. Bu gazlar zehirlenmeye yol açabiliyor. Patlama yaşanmadan önce de sadece bu gazdan ölen kişilerin sayısı da oldukça fazla. İnsanlar dağın çevresine köy kurmuşlar. Şimdi ise sadece turistik hizmet veren firmalar kalmış. Bir köy burada yaşanan yanardağ patlamasında yok olmuş. Turistler için burada sadece salınan gazdan zehirlenerek hayatını kaybeden canlıların kemiklerinin bulunduğu müze de var. Onlarca hayvan ve canlı burada yanardağ faaliyete geçtiğinde salınan gazdan yok olmuş. Bir kişi de yanardağ patlamasının çevreye olan etkisini göstermek için böyle bir müze açmış. Merapi Yanardağı, hala dumanı tüten ve turistlerin uğrak yeri olan bu yere dair gelin bütün detaylara bakalım.  

 

 

MERAPİ YANARDAĞI HAKKINDA  

Merapi Yanardağı Endonezya’da Java Adası ile Yogyakarta arasında bulunuyor. 1548 yılından bir düzenli olarak lav püskürten yanardağ Endonezya’nın en aktif yanardağı. ‘Merapi’ kelimesi ‘ateş’ anlamındadır. Yogyakarta (Jogjakarta) şehrine çok yakın olan yanardağ çevresinde köyle bulunur ve insanlar buralarda yaşarlar. Denizden 1700 metre yüksekteki bu köylerde yaşamlarını sürmektedirler.  

Yılın ortalama 300 günü yanardağdan dumanlar yükselir. 1994 yılında da yanardağın faaliyete geçerek patlamasının arından Muntilan şehrinde 43 kişi hayatını kaybetti. 2006’da ise Yogyakarta depreminden kısa süre önce büyük bir patlama daha yaşandı. Bu patlamalar çevreye büyük tahribat yaşattı. Birçok insan evsiz kaldı.  

 

 

Güney Java’nın en genç yanardağlarından biri olarak da biliniyor Merapi Yanardağ. Hint-Avustralya Levhasının Avrasya Levhasının altına doğru kaydığı bir dalım bölgesinde bulunur. Analizlere göre Merapi Yanardağ’ında püskürmeler 400 bin yıl önce başlamış. Lavların tipik bir katılığa sahip olduğu ve yayılan lavların bazalt özelliği taşıdığı bilinmektedir. Tarihte 1006, 1786, 1882, 1887 yıllarında en şiddetli patlamalar yaşanmış. 1930 yılında yaşanan patlamada ise 13 köy yıkılmış, 1400 insan hayatını kaybetmiş. Pirolastik akıntıdan birçok canlı türü yaşamı son bulmuş.  

1006 yılında yaşanan büyük patlama sonrasında Java merkezinin küllerle kaplandığı ve Hindu Mataram Krallığı’nı da yıkıma götürdüğü biliniyor. Ancak bu konuda resmî belgeler ile kanıtlar sunulamamış.  

BqCtN_1581505562_5689 Endonezya'nın en aktif volkanik dağı: Merapi Yanardağı
Son 100 yılda 60 kere patlamış Merapi Yanardağı. Günümüzde ise her yıl ara ara ufak patlamalar yaşanıyor burada. 10-15 yılda bir ise büyük patlamalar medyana geliyor burada. 2010 yılında 1 ay boyunca yanardağ lav püskürttü. Bu patlama ise 300 kişinin ölümüne sebep olmuş. 2013 Kasım ayında ise Merapi Yanardağı saatlerce kaynamış, dumanları günlerce gökyüzünde kalmış.  

YANARDAĞIN ETKİLERİNİ GÖSTEREN MÜZE 

Merapi Yanardağı çevresinde gazdan zehirlenen ve hayatını kaybeden binlerce canlı türü olmuş. Bunlardan sadece birkaçını burada görebilirsiniz. Sadece hayvanlar değil insanlar da evlerini, eşyalarını bırakmak zorunda kalmış ve bazıları da hayatın kaybetmiş. Evler büyük ölçüde zarar görmüş. Bu tahribatı gözler önüne seren bir müze burası. Safari ile gelen turistler müzede gezerek hem yanardağın tarihi hakkında bilgi alabilir hem de bütün tahribatın izlerini inceleyebilir.  

LAV AKINTILARINDAN SÜS EŞYALARI  

Merapi Yanardağ yukarıda belirtildiği gibi zaman zaman lav püskürtmeleri yapıyor. Bu lavlar ise dağın eteklerinden aşağı kadar kendine vadi çizerek akıyor. Bu derin vadiler gezi yerleri olurken yanardağın patlama faaliyetinden arda kalan akıntılar ise böyle hediyelik eşya ve süs eşyası için kullanılıyor. Lav akıntılarından çıkan malzemeler ile mutfak eşyaları yapmış, böyle değerlendirmeyi başarmışlar. Sadece hediyelik eşyalar değil lav akıntılarından kalan malzemeler ile birçok alanda değerlendirme yapılıyor. Ayrıca bu yanardağın bu kadar aktif olmasına rağmen yüzlerce hatta binlerce kişi köylerde yaşamaya devam ediyor. Bunun sebebi ise toprakların daha verimli olması ve çiftçiliğin daha zengin yapılabilmesi.  

Endonezya’da Merapi Yanardağ’ına gittiğinizde buradan sarımsak ezeceklerinden almayı ihmal etmeyin. Yüzlerce canlının hayatını bitiren bu lav püskürtmeleri arkasında böyle güzel kalıntılar bırakıyor. Böyle güzel ürünler çıkartmak ise yine yöre halkına kalıyor.  

YANARDAĞ ETEKLERİNDE JEEP SAFARİSİ  

Merapi Yanardağ’ına yapacağınız gezinizde burada jeep safari yaparak etrafı keşfedebilirsiniz. Yanardağın belirli bir noktasına kadar gidebilirsiniz. Daha faza yukarıda çıkmak hem yasak hem de mümkün değil. Dediğimiz gibi volkanik dağ hala aktif durumda. Gazdan zehirlenme yaşanacağı gibi hayati tehlike de oluşturmaktadır. Ancak jeep safari burada doğanın içerisinde öyle güzel ve eğlenceli yapılıyor ki bütün turistler mutlaka bu faaliyete katılıyor. Jeep ile doğanın içinde dağ tepe demeden her yeri gezerek geziyor herkes. Büyük ölçüde rahatlama ve stres atma aracı diyebiliriz. Dünyayı Geziyorum ekibi de bu aktiviteye böyle katılıyor. Endonezya’da Yogyakarta doğasını böyle keşfederek yanardağın çevresini geziyorlar.  

MERAPİ’YE KARŞI MÜZİK DİNLETİSİ  

Dağın eteklerinde jeep safari yaparken çok güzel bir detay daha bulunuyor. Burada yerli halkın içerisinde yaşayan gençler turistlere canlı müzik dinletisi veriyor. Çok keyifli müzik ezgileri ile herkesin kulağının pasını silen gençler böyle geçimlerini sağlıyorlar. Endonezya’nın ezgilerini gitarlarında melodi haline getirerek huzur veren bir müzik dinletisi sunuyorlar. Turistlere ise bu müzik eşliğinde devasa büyük olan yanardağın manzarasını izlemek düşüyor. Çok güzel kereler elde ederek hiç tanık olmadığınız detayları keşfedebileceğiniz bu gezinizde gitarla ezgilerini sunan kişileri de dinleyebilirsiniz. 

ENDONEZYA BALLARI 

Merapi Yanardağ’ı eteklerinden birçok işletme bulunuyor. Bunlardan biri de bal üreten yerli halk ve çiftçiler oluyor. Burada üretilen ballar bizim bildiğimiz ballardan çok farklı olarak bulunuyor. Tatları ekşimsi, acı gibi olduğu söyleniyor ve yoğun değil daha akışkan bir yapısı da var. Bu yüzden Dünyayı Geziyorum ekibini küçük üyesi Yakupcan tarafından pek sevilmiyor. Yerli halk birçok konuda şifa kaynağı olduğunu söylüyor bu ballar için. Bu yüzden gelen turistler tadına bakarak şifa verdiği düşüncesi ile de bu ballardan alabiliyor.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

Bir Cevap Yazın

Gezi Biletim sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin