Erasmus ve Work And Travel öğrencilerin sıklıkla kullanmayı tercih ettikleri ve hem eğitimi hem eğlenceyi hem de çalışma fırsatlarını içinde bulunduran programlardır. Bu programlara gitmeden evvel ise dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı bulunur. Bizler de…
Erasmus ve Work And Travel öğrencilerin sıklıkla kullanmayı tercih ettikleri ve hem eğitimi hem eğlenceyi hem de çalışma fırsatlarını içinde bulunduran programlardır. Bu programlara gitmeden evvel ise dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı bulunur. Bizler de sizler için tavsiyelerde bulunduk. Keyifli okumalar!
1. Uçak biletinizi almadan evvel vize süreçlerinizi halletmeyi unutmayın!
Neden diyecek olursanız şöyle ki birtakım ülkeler vize verirken uçak biletlerinin alınmış olmasını istiyor. Lakin kimi ülkeler ise bunu istemiyor ve vize almanın çok sıkıntı olduğu ülkeler de var. Bu sebeple vize süreçlerinizi halletmeden uçak bileti almanız maddi olarak kayba uğramanıza neden olabilir.
Erasmus ya da Work and Travel üzere eğitim gayeli seyahatlerde vize süreçleri her ne kadar problemsiz halledilebilse de vizenin çıkmama ihtimali de olduğunu unutmamalısınız.
2. Valizinizi ağzına kadar aman ha doldurmayın.
Evet buradan giderken sevdiğiniz her şeyi yanınıza almak isteyebilirsiniz. Sizi çok yeterli anlıyoruz… Lakin gittiğiniz ülkede de sevdiğiniz her şeyi alıp buraya getirmek isteyebilirsiniz. Bu yüzden yanınıza yalnızca gereksinim duyacağınız kadar eşya alın ve valizinizi oradan alacaklarınız için boş bırakın.
3. Telefonunuzun hafızasına dikkat edin ve gerekirse boşaltın. Gittiğiniz ülkeden tek kare fotoğraf ile dönmek istemezsiniz…
Gittiğiniz ülkede her yerin fotoğrafını çekmek isteyeceğinizden emin olabilirseniz. Ya yok ben fotoğraf çekmeyi de çekilmeyi de sevmem diyorsanız emin olun ki siz bile orada birçok şeyin fotoğrafını çekip anılarınızı ölümsüzleştirmek isteyeceksiniz. Ki bizce katiyetle bunu da yapmalısınız.
Çünkü tahminen de bir kez gidebileceğiniz bir yerde tüm anıları ölümsüzleştirmeli ve döndüğünüzde istediğiniz vakit onlara bakabilmelisiniz.
4. Yanınıza kesinlikle küçük bir seyahat çantası alın.
Yurt dışına çıktığınız vakit öbür ülkeleri de görmek istemeniz hayli büyük bir ihtimal. Zira Avrupa içi ulaşım sağlamak hem çok kolay hem de ucuz. Bu nedenle yanınızda kocaman bir valiz taşımak yerine küçük bir seyahat çantası alabilirsiniz. Çünkü uçaklarda el bagajları fiyatsız olarak kabul ediliyor ve kapasitesi ise 8 kg.
5. Valizinizi hazırlamadan evvel gideceğiniz ülkenin iklim kaidelerini araştırmalısınız.
Bu ayrıntı valiz hazırlamanın birinci kurallarından bir tanesi. Zira gideceğiniz ülkenin iklimi, valizinin içeriğini belirleyen en büyük konulardan biri. Şayet 5 ay ya da daha uzun bir müddet için gidiyorsanız valizinizde hem yazlık hem de kışlık kıyafetlerin bulunması gerektiğini de unutmayın.
6. Şayet maddi durumunuz çok âlâ durumda değil ise gideceğiniz ülkenin para ünitelerini de kesinlikle araştırmalısınız.
Ülke dışına çıksanız bile bütçenizi müdafaanız gerekebilir ve bu doğal ki çok doğal bir durum. Şayet bu türlü bir durumunuz varsa gideceğiniz ülkenin para ünitesinin Euro olmaması geçiminizi biraz daha kolay sağlamanıza yardımcı olur. Euro kullanmayan ülkelerin hibeleri biraz daha düşük olsa bile orada maddi olarak kendinizi yönetim etmek de bir o kadar kolay olacaktır.
7. Gideceğiniz ülkenin pozisyonu da epey değerli. Neden mi?
Gitmek istediğiniz ülkenin pozisyonu birçok açıdan hayli değerli. Zira, gittiğiniz yerin etrafında yer alan birçok ülkeye otobüsle ya da uçakla kısa mühlet içerisinde ulaşmanız ve farklı yerler görmeniz mümkün. Bu nedenle etrafı öteki ülkelerde çevrili bir yere gitmeniz sizin için çok daha avantajlı olur.
8. Gideceğiniz ülkenin güvenliği, hoşluğu ve natürel ki de toplumsallığı…
Hiç kimse gidip aylarca yaşayacağı ülkenin inançsız ya da sessiz sakin olmasını istemez. Bu nedenle de gideceğiniz ülkenin canlı ve toplumsal imkanlara sahip olması değerli bir husus. En azından gideceğiniz ülkede hareketli sokaklar, gezebileceğiniz yerler, yeşilliklerle kaplı piknik alanları olmalı. Zira bu fırsatı tahminen de bir sefer yakalayacaksınız. Her ne kadar eğitim için gitseniz de tadını çıkarmadan dönmemelisiniz.
9. Gideceğiniz ülke ile kendi ülkeniz ortasındaki saat farkını da kesinlikle göz önünde bulundurmalısınız.
Örneğin Amerika ile Türkiye ortasında en az 7 saatlik bir fark vardır. Elbette ki bu fark gideceğiniz ülkeye bağlı olarak değişiklik gösterir. Yeniden de gitmek istediğiniz ülkenin saatini gitmeden evvel telefonunuza eklemek işlerinizi büyük oranda kolaylaştırır.
Hatta şayet aktarmalı uçuş yapacaksanız ineceğiniz tüm ülkelerin saatini telefonunuza eklemelisiniz. Bu sayede aktarma saatlerini kolay halde takip edebilir ve uçağı kaçırma üzere sıkıntılar ile uğraşmamış olursunuz.
10. Şayet imkanınız varsa yanınızda kesinlikle bir fotoğraf makinesi götürün.
Evet, yanınızda kesinlikle bir fotoğraf makinesi götürün ve dilediğiniz her yerin, her şeyin fotoğrafını çekin. Zira çektiğiniz o fotoğraflar anılarınızı kalıcı hale getirmenin en hoş yolu. Kim bilir tahminen ileride o anıları çocuklarınıza gösterir ya da arkadaşlarınız ile o günleri hatırlayıp sevinmek isteyebilirsiniz.
11. Bu tavsiyemiz bilhassa Work and Travel yapacaklara!
Gideceğiniz ülkedeki iş seçiminizi epey dikkatli bir biçimde yapmalısınız. Zira kendinize uygun olmayan ve ne iş olsa yaparım niyeti ile seçilen bir işite çalışmak hem sizi hem de işverenlerinizi güç duruma sokabilir.
Örneğin İngilizce düzeyiniz çok düzgün değilse ve garsonluk yapmaya karar verdiyseniz, müşteriler ile çok düzgün bir bağlantı kuramayabilirsiniz. Bu durum da hem iş yerinizi olumsuz tesirler hem de sizin alacağınız bahşiş ölçüsünün düşmesine neden olur. Elbette ki arkadaşlarınız yüksek ölçülerde bahşiş alırken sizin alamıyor olmanız motivasyonunuzun da düşmesine neden olur.
12. Başta pasaportunuz olmak üzere sizin için değerli olan hiçbir evrakınızı kimseye emanet etmeyin.
Uçağınız indiği andan itibaren pasaportunuz sizin için en kıymetli evrak olacaktır. Ülkeye giriş süreçleri sırasında pasaportunuzu vazifeli şahıslara elbette vereceksiniz lakin bunun haricinde hiç kimseye sizin için değerli olan dokümanlarınızı, evraklarınızı ve bilhassa de pasaportunuzu emanet etmemelisiniz.
13. Diğer insanlardan tavsiye almaktan ve onların tecrübelerini dinlemekten çekinmeyin!
Eğer birinci kere Erasmus ya da Work and Travel programlarına iştirak sağlayacaksanız yaşadığınız heyecanı kestirim edebiliyoruz. Bu biraz yeni bir yer görmenin heyecanı iken biraz da birinci kere ülke dışına çıkmanın ve hiç bilmediğiniz bir yere gitmenin verdiği kaygının oluşturduğu heyecan olabilir.
Tüm bu durumların önüne geçmek ve biraz olsun tasalarınızı azaltmak için bu programlara daha evvel iştirak sağlamış bireylerin tecrübelerini dinlemek ve onlardan bilgi almak güzel bir fikir olabilir. Bu sayede daha gitmeden birçok şey hakkında bilgi alabilirsiniz.
14.
İşiniz ve gideceğiniz yer aşikâr olduktan sonra yapacağınız birinci şey gideceğiniz yeri âlâ bir formda araştırmak olsun. İş yerinizin etrafındaki market, otel, restoran vb üzere yerleri araştırın.
15. Plan, plan ve alışılmış ki plan…
Tabii ki plansız ve spontane halde yaşamak istiyor olabilirsiniz. Lakin öteki bir ülkeye giderken biraz planlı olmaktan ve birkaç adım sonranızı düşünmekten inanın ki ziyan gelmez. Örneğin gidiş rotanız, evrak listeniz, vize tarihiniz ya da oraya gittiğinizde kalacağınız yer… Tüm bunları planlamak emin olun ki işlerinizi epey kolaylaştırır.
Hatta bizce kalacak yeriniz aşikâr olduktan sonra o pozisyona yakın AVM, market, spor salonu, manav üzere gereksinimlerinizi karşılayabileceğiniz yerlerin nerede olduğuna bile bir göz gezdirmelisiniz.
Sizlere verebileceğimiz tavsiyeler bu kadar. Umuyoruz ki kusursuz vakit geçirir ve hayatınız boyunca unutamayacağınız hoş tecrübeler elde edersiniz. Şimdiden gidecek herkese âlâ eğlenceler!
Kaynak: Onedio : https://onedio.com/haber/erasmus-a-ve-work-and-travel-a-gideceklere-altin-degerinde-tavsiyeler-1101455
Bir Cevap Yazın