Değişen dünya ve ilerleyen teknoloji ile birlikte kişilerin seyahat- tatil algısı da değişti. Teknolojinin hayatımıza bu kadar girmesiyle yeni yerler ve yeni kültürler keşfetmek artık herkesin hayatının bir parçası oldu. 90’lı ve 2000’li yılların başında tatil denildiği zaman aile yazlığı, pansiyon ya da otelde geçirilen zaman akıllara geliyordu. Şimdi ise teknolojinin ve imkanların artmasıyla birlikte tatil algısı tamamen değişerek, keşfedip deneyimlemeye yönelik oldu. Tabii bunda sosyal medyanın etkisi tartışılamaz.
Örneğin Doğu Ekspresi! Seferler talep azlığından bitmek üzereyken, bu tecrübeyi bitmeden deneyimlemek isteyenlerin yoğun talebiyle, ölmek üzere olan seyahat türü vazgeçilmezler arasına girdi. Özellikle gençler tren yolculuğunu tecrübe edip, yol üstü duraklarda yöresel lezzetleri tatmak için sıraya girmiş durumda.
Ya da tek başına çıkılan yurt dışı seyahatleri. Y ve Z kuşağının özgürlükçü ruhu ve keşif odaklı seyahat tercihleriyle birlikte deneyim odaklı seyahatleri odak haline getirdi. Filmlere de ilham olan bu gezi planıyla hem yeni tecrübeler kazanıp hem de kendi içsel yolculuğunuza çıkabilirsiniz. Hayatın koşuşturmasında bir durup kendini dinlemeyi kim istemez ki!
Deneyim seyahati kişilerin gastronomik tatları, kültürü, doğası ve tarihi ile ilgilendikleri, bir ülkeyi, şehri ya da sadece bir yöreyi deneyimlemeye, kısaca keşfetmeye yönelik yapılan seyahat türüdür. Farklı kültürleri tanımayı amaçlarken, yörenin yerli insanıyla etkileşim kurabileceğiniz, çevreyi daha yakından, -oralı gibi- yaşamanızı amaçlayan bir seyahat şeklidir. Paris’e gittiğinizde Louvre Müzesi ya da Eyfel Kulesi’ne gitmek dışında Paris’i Parisli gibi yaşadığınızı düşünün!
DENEYİM SEYAHATİ NEDEN POPÜLER OLDU?
İlerleyen teknoloji ile birlikte her şey artık bir tık uzağımızda. Müzeleri, tarihi yerleri oturduğumuz yerden de gezebiliyoruz. Ama teknolojinin bize yaptıramadığı bir şey var; duyularımıza hitap etme!
İşte bu noktada seyahat alışkanlıklarındaki değişim devreye giriyor. İtalya’da Venedik’e gidip nehir kenarına oturarak pizzanın tadını çıkarmanın keyfi, ya da esnafla sohbet ederek yenilen tatlının yanında ikram edilen kahvenin verdiği zevki şimdilik hiçbir teknoloji veremiyor. Bu tür bir seyahate çıktığınızda yeni insanlarla, yeni kültürlerle tanışırken, hem gastronomik tatları tecrübe etme imkanı sağlayabilir hem de kendi içsel yolculuğunuzda çıkıp kendinizi tanıyabilirsiniz.
DENEYİM SEYAHATİ İÇİN DÜNYADAN VE TÜRKİYE’DEN EN GÜZEL LOKASYONLAR
Kapadokya – Nevşehir: Tarihi M.Ö. 6. YY’a dayanan Kapadokya ”Güzel Atlar Ülkesi” olarak da anılır. Dünyada nadir bulunan bir doğa güzelliğine sahip olan yöre, yazın ve kışın ayrı muhteşem manzaralar sunuyor. Volkanlardan çıkan lavların yüzyıllar içinde aşınarak şu an ki görünümüne kavuşan Peribacaları, yerli ve yabancı turistlerin en çok görmek istediği doğal oluşumların arasında yer alıyor. Yöreyi gün doğumunda balon turuyla gezmek de Kapadokya’da yapılacaklar listesinin en başında bulunuyor.
Nemrut Dağı – Adıyaman: Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nda hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos’un atalarına ve tanrılarına şükranlarını göstermek için yaptırdığı mezar, Helenistik Dönemin en görkemli eserleri arasında yer alıyor. Boyutu 10 metreyi bulan görkemli heykeller ve kitabelerin yükseldiği Nemrut Dağı’nda dünyanın en muhteşem gün doğumu ve gün batımının seyredilebileceği ve her yıl binlerce turisti ağırlayan teraslar da bulunuyor. 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren Nemrut Dağı’nda bulunan kalıntılar dünyanın en gizemli yapıları arasında yerini koruyor.
Pattaya – Tayland: Tropik adaları, Budist tapınakları, farklı kültürleri ve Tay mutfağı ile vizesiz gidebileceğiniz bir turizm cenneti Tayland. Türkiye’den de çok sayıda turisti ağırlayan ülke, yoğun olarak balayı çiftlerinin mekanı olarak tercih edilse de, deneyimleyecek pek çok alternatif seçeneği ile maceraseverlerin vazgeçilmez yerleri arasında bulunuyor.
Marakeş – Fas: Otantik şehir Marakeş! Berberi dilinde ”Tanrıların Ülkesi” olarak da anılan şehir, toprağın renginden ötürü ‘Kızıl Şehir’ olarak da bilinir. Kuzey Afrika’nın egzotik şehirlerinden olan Marakeş, Fas’ın başkentidir. Yürüyerek keşfedebileceğiniz şehirde; müzeleri, sarayları ve dini yapıları gördükten sonra kendinizi film sahnesindeymiş gibi hissedebilirsiniz. Farklı kültürler ve lezzetler deneyimlemek için Fas, turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında yer alıyor.
SON YILLARIN EN GÖZDE SEYAHAT AKTİVİTESİ: FESTİVALLER
Son yıllarda ülkemizde popülerleşen ve her geçen yıl katılım sayısının arttığı festivaller, gezginlere bambaşka bir tecrübe kazandırıyor. Festivale katılabilmek için önceden rezervasyon yaptırmak ve bilet almak gerekiyor.
Burning Man – Amerika Birleşik Devletleri: Her yıl Ağustos-Eylül aylarında Nevada’da Black Rock Çölü’nde gerçekleştirilen Burning Man Festivali bunlar arasında en dikkat çekeni. Nevada çölünün ortasında 1 hafta süren bir festivalde, çölün ortasında çadırda ya da karavanda konaklama seçenekleri mevcut. Gece ve gündüz ısı farkının çok fazla olduğu yerde kum fırtınaları da yaşanmakta. Bunların dışında dünya çapında pek çok ünlü ismin de katıldığı festivalde günün her saati farklı türde sınırsız eğlence mevcut.
Holi Festivali – Hindistan: Holi Festivali, Hindistan’dan baharın gelişini kutlamak amacıyla kutlanır. Festivalin bir diğer adı da ”Renklerin Festivali”dir. Hint halkının yüzlerini rengarenk boyadığı festivalde, daha sonra boyaları birbirlerine atarak baharın gelişini kutlarlar. Festival, baharın çok renkliliğini ve yeniden doğuşu simgeler.
Ölüler Günü Festivali – Meksika: ”Dia de Los Muertos” yani Ölüler Günü her yıl 31 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında kutlanır. Adının verdiği hissiyatın aksine Ölüler Günü, rengarenk ve cıvıl cıvıl kutlanır. Sokak gösterileri, yöresel lezzetler, sokak müziği ve dans festivalin olmazsa olmazıdır. İnanışa göre festivalde ”Mictlantecuhtli” adındaki ölülere bekçilik yapan tanrıça onurlandırılıyor.
Rio Karnavalı – Brezilya: Rio Karnavalı, Brezilya’nın Rio de Jenerio şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük ve en ünlü festivalidir. Fastival’in geçişinde sambacılar ve milyonlarca insan yer almaktadır. Birbirinden renkli görüntülere sahip olan festival, her yıl milyonlarca insanı ağırlamaktadır.
Domates Festivali – İspanya: 1944 yılından bu yana devam eden festival, İspanya’nın Bunol şehrinde, Ağustos ayının son Çarşamba günü yapılmaktadır. Konserler ve eğlenceli geçitlerin ardından domates savaşı yapılan festival, 2 katlı bir bina yüksekliğinde yağlanan bir ağaca birinin tırmanmasıyla başlar.
Dünyanın en popüler diğer festivallari ise;
Oktoberfest, Münih – Almanya
Albuquerque Uluslararası Balon Şenliği, New Mexico – ABD
Las Fallas, Valensiya – İspanya
Fil Festivali, Jaypur – Hindistan
Pushkar Deve Fuarı, – Hindistan
Harbin Buz Festivali, – Harbin – Çin
Loykrathong Festivali, Sukhothai – Tayland
Bir Cevap Yazın