Rusya’da uzun süredir gündemde olan “yabancılara yatırım karşılığında oturma izni verilmesi” konusunda bir somut adım daha atıldı. Daha önce, ülke ekonomisine 10 ila 50 milyon ruble arasında yatırım yapan yabancılara süresiz oturma izni verilmesi şeklinde gündeme gelen tasarı, bakanlar kurulu toplantısında görüşülerek onaylandı. Sırada Duma onayı var.
Rusya hükümetinin perşembe günü yapılan bir toplantısında “Rusya Federasyonu’nda yabancı yatırımcılara ve aile üyelerine oturma izni (oturma izni) verilmesi için basitleştirilmiş bir prosedürle ilgili yasa tasarısı” başlığı ele alındı.
Tasarıyı hazırlayan Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov toplantının ardından bir brifing verdi.
Tasarı, Rusya Federasyonu’ndaki projelere yatırım yapan ve hükümetin belirlediği kriterleri karşılayan bir yabancıya ve aile üyelerine, bürokratik aşamaları hızlı şekilde atlayarak basitleştirilmiş bir şekilde Rusya’da oturma izni alma fırsatı sunmayı amaçlıyor.
Ne kadar yatırım lazım?
Bakan Reşetnikov, Devlet Dumasının tasarıyı
sonbahar oturumunda değerlendirebileceğini ve 2022 ortalarında yürürlüğe girebileceğini söyledi.
Bu arada en çok merak edilen “oturma izni için ne kadar yatırım gerecek?” sorusu da bir ölçüde netleşti. Tasarıda bu “altın vize”yi almak için parasal kriterler henüz belirtilmiyor. Bunun ayrı bir hükümet kararnamesiyle belirlenmesi isteniyor.
Ancak Bakan Reşetnikov, oturma izni almak için yabancı bir yatırımcının Rusya’da gayrimenkule ya da işine en az 30 milyon ruble (yaklaşık 400 bin dolar) yatırım yapması gerekeceğini söyledi.
Konu daha önce gündeme geldiğinde farklı tartışmalara neden olmuştu.
Bazı uzmanlar, ülke ekonomisine 10 ila 50 milyon ruble arasında yatırım yapan yabancılara süresiz oturma izni verilmesinin, ülkenin yatırım cazibesini artırmak için etkili bir adım olmadığı görüşünü dile getirdi.
Rusya Ekonomi Okulu Rektörü Ruben Yenikolopov, “Rusya’da oturum izni almak için hangi ülkelerin vatandaşlarının sıraya gireceği merak konusu. Çünkü, Rusya’da oturma izninin hangi avantajları sağladığı belli değil” yorumunu yaptı.
Ülkede vergi uygulamalarının istikrarlı olmadığını belirten uzman, “Kısa süre önce gelir vergisi şartları değişti. Tam da şimdi yabancı yatırımcıları ülkeye davet ediyoruz. Bence bu popülist bir fikir, başarılı olacağı konusunda şüpheliyim. ‘Altın vize’, sadece daha yoksul eski Sovyet ülkelerinin vatandaşlarından rağbet görebilir” değerlendirmesini yaptı.
St.Petersburg’daki Avrupa Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Dekanı Yuliya Vımyatnina da “yatırım karşılığı oturma izni”nin yabancılar arasında beklenen etkiyi yaratmayacağını öngördü.
Rusya’da özel mülkiyetin yeteri kadar korunmadığını belirten akademisyen, “Bu yeni önlemler kimin için? Belki bir sebepten dolayı vergi yükünü azaltmak adına ülkeye gelir aktarmak isteyenler için. Ancak bu kişilerin sayısının fazla olma ihtimali düşük” dedi.
Vımyatnina, Batı’nın yaptırımlarının da caydırıcı bir etken olduğuna işaret ederek, “Rusya yatırım yapmak için en iyi yer değil. Oldukça yüksek risk karşılığında sunulan bu teklife kimin ihtiyaç duyduğu belli değil. Yatırım cazibesi bu tür adımlarla artırılamaz” diye konuştu.
Diğer yandan, pandemi döneminde Rusya vatandaşlarının diğer ülkelerdeki benzer oturma izni programlarına olan talebinin yükseldiğine dikkat çekiliyor.
Knight Frank şirketinin verilerine göre, son dönemde yatırım amacıyla Portekiz’den gayrimenkul satın alan Rusya vatandaşlarının sayısında büyük artış yaşandı.
Schengen Bölgesi’nde oturum imkanı tanıyan Bulgaristan pasaportu almak için bu ülkede yatırım da Ruslar arasında daha popüler hale geldi.
Kaynak: turkrus.com
Bir Cevap Yazın