Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

  1. ulusal parkımız olarak ilan edilen Abant Gölü Ulusal Parkı, Mudurnu ilçesine bağlı bir yer. Sayısız canlıya konut sahipliği yapan Abant Gölü, tektonik çöküntüler sonucunda büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla meydana gelmiş. Türkiye’nin en kıymetli ve …

48. ulusal parkımız olarak ilan edilen Abant Gölü Ulusal Parkı, Mudurnu ilçesine bağlı bir yer. Sayısız canlıya konut sahipliği yapan Abant Gölü, tektonik çöküntüler sonucunda büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla meydana gelmiş. Türkiye’nin en kıymetli ve en büyük zenginliklerinden biri olan Abant Gölü, çok sayıda aktivite için eşsiz bir lokasyon. 

Bu içeriğimizde Abant Gölü hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Abant Gölü Hakkında Bilgi

s-62ba58320bc5aa6e341548506d0c877c69ce7566 Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Abant Gölü, Mudurnu ilçesine bağlı bir doğal oluşum. Bolu’nun 35 kilometre güneybatısındaki Abant Gölü, yaklaşık 1350 metre yükseklikte ve alanı 125 hektar. Heyelan set gölü olan Abant Gölü’nün suları tatlı ve en derin yeri 18 metre.

9 Haziran 2022 tarihinde ulusal park olarak kabul edilen Abant Gölü ve etrafı, Türkiye’nin 48. ulusal parkı. Batı Karadeniz kısmı dağlarının ikinci sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alan Abant Gölü çevresinde 1400-1700 metrelere varan doruklar bulunuyor.

Gölden çıkan fazla sular, Abant Deresi ile Bolu Çayına dökülüyor. Bu göl, birkaç kaynak suyuyla ve iki-üç kısmen devamlı olan akarsu ve bilhassa de kar ve yağmur sularıyla besleniyor. Göl ve etraftaki 1196 hektarlık alan tabiat parkı olarak işletiliyor. Göl, derinliğinin görülebileceği kadar duru.

Abant Gölü Nasıl Oluşmuştur?

s-df483d3a3106b7f35a580eac9d7c5049c72f6b50 Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Abant Gölü, yeraltında meydana gelen tektonik çöküntülerle oluşmuştur. Büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla meydana gelen Abant Gölü, denizden 1328 metre yükseklikte bulunuyor. Yüzey genişliği ise 1.25 kilometrekare.

Kuzey Anadolu Fay Çizgisi üzerindeki Abant Gölü etrafında sıralanan dağların dorukları tabiat parkının hudutlarını meydana getiriyor. Parkın en yüksek noktası 1794 metre. En düşük nokta ise Erenler Zirvesi. Burası da 1328 metre.

Göl, kış aylarındaki süratli hava soğumaları nedeniyle kıyıdan başlayarak büsbütün donuyor.

Abant Gölü Etrafında Canlı Yaşamı

s-abe3620177a3a7d1633ec5e5685b3e24f20ed6cd Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Abant Gölü, sayısız canlıya mesken sahipliği yapan bir yer. Abant Gölü ve etrafının bitki zenginliği, buranın tabiat parkı olarak isimlendirilmesini sağlamış. Sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları Abant Gölü’ndeki esas ağaç ve ağaççıkları oluşturuyor.

Gölün kenarları su bitkileri ve nilüferlerle dolu. Etrafta yükselen yamaçlarda ise Abant Çiğdemi bulunuyor. Burada birçok endemik cins de var. Küçük Taraklı Semender, Abant Balığı ve Abant Fındık Faresi buradan literatüre geçiyor. 

Abant Gölü’nde balık meraklıları da aşikâr fiyatlar karşılığında balık tutabiliyor. Göl kenarlarında su samurları da görülüyor. Bunların yanı sıra yabani hayvanlardan tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, tavşan, sincap, gelincik; su kuşlarından yaban kazları, yaban ördekleri, balıkçıl, sakarmeke, karabatak, turna, yırtıcılardan; şahin, doğan, kara akbaba, kaya kartalı, atmaca, baykuş, başka kuş çeşitleri olarak; toygar, alakabak, puhu, gökdoğan, ağaçkakan, karatavuk, bülbül, ispinoz ve latife, Abant Gölü Tabiat Parkı’nda karşılaşabileceğiniz canlılar ortasında.

Abant Gölü’nde Neler Yapılır?

s-77e31df60463f4637bc1f6c2c5ef08d1c4074e9e Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Abant Gölü’nün etrafı tam olarak 7 kilometre. Burası yılın her ayı farklı hoşluklara bürünüyor. Burada yapabileceğiniz aktiviteler ise şunlar:

  • Doğa müzesi ziyareti
  • Piknik

  • Kamp

  • Sportif olta balıkçılığı

  • Doğa yürüyüşü

  • Bisiklet

  • Çepni Yaylası’nda yamaç paraşütü

Abant Gölü Etrafında Ne Alınır?

s-907d1e6b30f286001dc64d9dc535cb42ccc143e6 Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Abant Gölü Tabiat Parkı içerisinde satış reyonları bulunuyor. Burada yöresel yiyecekler de satışa sunuluyor. Bolu metodu keşli cevizli erişte, Bolu kızılcık tarhanası, kedibatmaz, Bolu adabı kara kabak tatlısı üzere birçok lezzeti burada bulabilirsiniz.

Abant Gölü’ne gelmişken ikramlık eşyalardan satın almayı da unutmayın. Birebir vakitte 22 kilometrelik Abant yolu üzerinde alabalık lokantaları ile sucuk ekmek satış yerleri de bulunuyor.

Abant Gölü Nerede? Nasıl Gidilir?

s-b7d18eb62d5f35a8edc9d2ff248fb2cc0d641901 Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Abant Gölü’ne Ankara-İstanbul D-100 Karayolu’nun ve TEM Otoyolu’nun 203’üncü kmilometresinden ayrılan 22 kilometrelik yol ile ulaşılabiliyor. Gölün uzaklığı olu’ya 34 kilometre, Ankara’ya 225 kilometre, İstanbul’a 258 kilometre.

Abant Gölü’ne Bolu merkezden ulaşım her iki saatte bir kent merkezinden kalkan özel halk otobüsleriyle yapılıyor.

Abant Gölü pozisyon ve adres bilgileri ise şu halde:

Adres: Abant Yolu, 14800 Örencik/Mudurnu/Bolu

Google Haritalar pozisyon bilgisi için tıklayın.

Abant Gölü Ulusal Parkı’nda Konaklama

s-a410b47e5031c8215b779177d82dcea50230f986 Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Abant Gölü, sayısız hoşluğu ile birkaç gün vakit ayrılması gereken bir yer. Göl etrafında birçok konaklama tesisi bulunuyor. Bunlardan kimileri da beş yıldızlı. Tıpkı zamanda bungalov tipi konaklama üniteleri, kamp ve piknik alanları ile lokantalar da Abant Gölü etrafında yer alıyor. Abant yolu üzerinde ise pansiyonlar bulunuyor.

Abant Gölü Ulusal Parkı Gezgin Yorumları

s-5783d70c04dfe80b403a172d2302d3fa6e4eee3a Tabiatın Kalbinin Attığı Göz Alıcı Bir Yer: Abant Gölü Ulusal Parkı

Abant Gölü etrafına gitmek istiyorsanız burayı daha evvel ziyaret edenlerin yorumlarından faydalanabilirsiniz:

‘Her mevsimi ile hoş bir görünüme sahip Abant gölü gerek yürüyüş,gerek tatil yapmak için kusursuz bir yer. Mükemmel tabiatı, tertemiz havası ile size hoş bir gün geçirmenizi sağlıyor. Abant gölü içerisine giriş fiyatsız. Otomobilinizi park ettikten sonra gölün etrafında yürüyüş yapabilirsiniz,at’a binebilirsiniz, piknik yapabilirsiniz, yolunuzun üzerinde köfte ekmek satan yerlerden köfte yiyebilirsiniz. Bisiklet ile göl etrafında tıp atabilirsiniz. Bir çok faaliyet yapmanız mümkün 🙂 Konaklama yapacaklar için oteller mevcut. Daha fazlası için en kısa vakitte Abant gölünü ziyaret edebilirsiniz. Sevgiler, keyifli gezmeler :)’

‘Kış mevsiminde gölün donması ile birlikte öbür bir tabiat mükemmeliydi. Bu mevsimde etrafında yürümek epey sıkıntı fakat tek taraf olarak gölün etrafında dönebilirsiniz. Bizim gittiğimizde yolda kar olmadığı için zincir yahut kar çorabı takmadık, lakin yanınızda kesinlikle bulundurun. Tabiat parkının girişinde sağ tarafta bulunan müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.’

Kaynak: Onedio : https://onedio.com/haber/doganin-kalbinin-attigi-goz-alici-bir-yer-abant-golu-milli-parki-1099970

Bir Cevap Yazın

You May Have Missed