Şimdi yükleniyor

2 bin 500 yıllık tarihi kale Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek

2_bin_500_yillik_tarihi_kale_turkiyede_bir_ilki_gerceklestirecek_1628857118_9483 2 bin 500 yıllık tarihi kale Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek
Ünye Belediyesi’nin çalışmaları ile 2 bin 500 yıllık tarihi geçmişi ile Karadeniz Bölgesi’nin en gizemli yapılarından biri olan Ünye Kalesi’nde yeni bir döneme giriliyor. 1. ve 2. etap restorasyon çalışmaları tamamlanan ve içerisinde bulunan 2 adet dehlizde temizleme çalışmaları biten Ünye Kalesi’nde 250 metre uzunluğunda olan büyük dehliz için hazırlanan ve raylı sistemle ziyaret edilebilecek çalışma, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay aldı.

TulYR_1628857130_2186 2 bin 500 yıllık tarihi kale Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek

Ünye Kalesinde incelemelerde bulunan Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yücel Şenyurt ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay daha sonra Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundular.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Ünye Kalesi’nde bulunan ve temizlik çalışmaları tamamlanan 250 metre uzunluğundaki büyük dehliz için turistlerin raylı sistemle ziyaret edebileceği bir proje hazırlandı. Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay alan proje ile birlikte gerçekleştirilecek uygulama, aynı zamanda Türkiye’de ilk kez yapılan bir çalışma olması ile de dikkat çekiyor.

Ünye Kalesi’nde farklı projeler uygulayarak dikkat çeken bir destinasyon haline getirmek için çalıştıklarını kaydeden Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı yaptığı açıklamada, “Dehlizlerimizdeki temizlik çalışmalarına 2019 yılı Aralık ayında başlamıştık. Küçük dehliz 26 metrede son buldu. Buranın daha çok sarnıç ya da malzeme deposu olarak kullanıldığı görüşü hâkim oldu. Bir diğer ve büyük olan dehliz ise 250 metreye kadar uzanıyor. Buranın da temizleme çalışmaları tamamlandı ve bitiminde bozulmamış bir halde su kuyusuna ulaşıldı. Bu su kuyusu ile ilgili de değerli hocalarımızın 2 yönde düşünceleri var. Bunlardan birincisi savaş esnasında susuz kalmamak için kullanıldığı yönünde. Diğer düşünce ise yine Hristiyanlık dönemi öncesinde dini ayinler ve kutsamalar için kullanıldığı şeklinde” dedi. 

Ünye Kalesi’nin turizme kazandırılması yönünde farklı konsepte çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na ilk olarak Ünye Kalemizin giriş kapısından yukarıya doğru yürüyüş merdivenleri ve rampalar oluşturulması yönünde bir proje hazırlayarak sunmuştuk. Bu projemiz 27 Mayıs 2021 tarihinde onaylanmıştı. Yine 250 metre uzunluğunda ki büyük dehlizin dibine inilebilmesi için raylı sistem kullanılması yönünde bir proje hazırlayarak sunduk. 28 Temmuz 2021 tarihinde sunduğumuz bu projede onaylandı. Dehlizin dibine ziyaretçileri raylı sistemle ulaştıracak olan projemiz bu özelliği ile aynı zamanda Türkiye’de tek olma özelliği taşıyor. Ünye Kalemizi turizme kazandırarak kısa zamanda ziyarete açmak için gayret ettiğimizi belirterek, değerli hocalarıma ve ekibimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Doğuya doğru uzanan Karadeniz arkeolojisinin başlangıç noktasını Ünye Kalesi yapmak için çalışacaklarını ifade eden Prof. Dr. Yücel Şenyurt, “Bilimsel olarak her türlü desteği vereceğiz. Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Ünye’ye ve Ordu’ya çok güzel bir arkeolojik alan kazandıracağız. Şimdiden hayırlı olsun” şeklinde konuştu. 

Ünye Kalesi’nin turizme kazandırılması noktasında Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ve ekibinin gayretlerinin takdire şayan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “Çocukluğumdan bu yana bir efsane olan Ünye Kalesi’nin sırlarının açığa çıkarılması, turizme kazandırılması ve bilimsel olarak araştırılması çok önemli. Bu konuda her türlü desteği kendilerini veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

                                         

Bir Cevap Yazın

Gezi Biletim sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin