Gezi Biletim’den merhaba dostlar. Rotamızda bugün Antalya var. Antalya denilince hemen akıllarda; tatil, deniz, kum, güneş ve benzeri şeyler gelmektedir. Bunun başlıca sebeplerinden birisi de turizm cenneti olarak bilinen Antalya’da, insanların şehrin soluk havasından kurtulup, güzel bir tatilin keyfini çıkarmak için gelmesidir.
Antalya Türkiye’de keşfedilmesi gereken şehirlerin başında gelmektedir. Bunun sebebi ise az önce de bahsettiğimiz gibi Türkiye’nin en ünlü turizm şehri olmasıdır. Antalya tarihi baya eskilere dayanmaktadır. Bu yerleşke günümüze kadar ticaret ve tarım ile geçim sağlamıştır. Günümüzde bu geçim kaynağına turizm sektörü de katılmıştır.
Antalya kelimesinin anlamı, “Attolos Yurdu” olarak bilinmektedir. Bu isim nereden geliyor diye soracak olursanız, bu isimin anlamı Lidyalılar zamanına kadar dayanmaktadır. Ayrıca Antalya ülkemizde en çok antik kenti bulunana şehridir.
Adeta bir cennet değil mi? Deniz, kum ve güneş var, tarihi bizzat yaşayabileceğimiz antik kentler var. Sizin anlayacağınız var da var yani. Şimdi gelin, Antalya’da neler yapılır, Antalya’da gezilecek yerler nereler, Antalya’da ne yenilecek yemekler neler, Antalya’nın meşhur yemekleri neler, nasıl bir mutfak yapısına sahip, Antalya’da kalınacak yerler, Antalya’da ulaşım nasıl? Birlikte inceleyelim.
ANTALYA’DA GEZİLECEK YERLER
KALEİÇİ
Kaleiçi, Antalya’nın en sık ziyaret edilen yerlerinden biri olduğu için ilk olarak gezilecek yerler listemize Kaleiçi ile başlıyorum. Türkiye’nin pek çok şehrinde bir eski şehir bölümü vardır, Antalya’nın Kaleiçi de bu binlerce yıllık kentin kalbi diyebiliriz. Son 5-10 yıldaki çalışmalar sonucunda şehrin en güzel yerine dönüşen Kaleiçi’nde dar sokaklar, cumbalı Antalya evleri, çiçekler, kediler, barlar, restoranlar, oteller, konser mekânları kısacası her şey var. Antalya’ya uğrayan herkesin en azından kısa bir tur atması ve bir yerlerde azıcık soluklanıp bir şeyler içmesi gereken şehrin en görülesi yerlerindendir.
OLYMPOS ANTİK KENT
Olympos antik kentinin tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Deniz kenarında yer alan ve önemli bir liman kenti olan Olympos Antik kentinden günümüze çok sayıda tarihi kalıntı ve yapı ulaşmıştır. Olympos Antik Kenti gezinizde Nehir yatağına kurulmuş olan köprüyü, kentin Akropol kısmını, Roma dönemden kalma tiyatro kalıntılarını, tapınakları, Roma döneminden kalma heykelleri ve çeşitli tarihi kalıntıları görebilirsiniz.
Ayrıca antik kentin hemen yanında yer alan plajda denizde yüzebilirsiniz. Olympos antik kent aynı zamanda “Tanrıların kenti” olarak da bilinmektedir. Eskiden burasının sahipliği için yerliler birbirleri ile çok savaş
vermişlerdir.
Olympos Antik Kent Giriş Ücreti: 20 TL
YANARTAŞ
Bir ateşin 5000(beş bin) yıl boyunca yandığını gördünüz mü? Böyle bir şeye inanmak mümkün mü sizce? Evet, mümkün beş bin yıldır yanan doğal taşları görmek için mutlaka gidilmeli. Çıkarken oldukça zorlanabilirsiniz, bu yüzden mutlaka spor ayakkabı ve ince bir kıyafet giymelisiniz. Ayrıca mümkün olduğunca yanınıza ağırlık almamalısınız. Ancak bir şişe su mutlaka olmalı. Çıkarken yol bitmeyecek gibi geliyor ama yukarıdaki güzelliği görünce yorgunluğunuz bir anda yok oluveriyor.
Antalya Yanartaş Giriş Ücreti: 7 TL
ASPENDOS
Türkiye’nin antik tiyatro denince ilk akla gelen yerlerinden birisi şüphesiz Aspendos’tur. Antik dönemden kalma en önemli kentlerden biri olan Aspendos, dini bayramların birinci günü dışında her gün ziyaret açık. Antik kent Nisan-Ekim aylarında 08.00-19.00 arasındaki, Kasım-Mart aylarında 08.00-17.00 arasındaki saatlerde ziyaret edilebiliyor. Müzekart sahiplerinin ücretsiz ziyaret edebildiği antik kente kart sahibi olmayanlar bilet alarak girebiliyor.
Antalya Aspendos Bilet Fiyatı: 25 TL
SİDE ANTİK KENT
Antalya’nın önemli antik kentlerinden bir diğeri “Side Antik Kent” tir. “Side” kelimesi eskilerde bereket olarak kullanılırmış ve bununla birlikte “nar” sembolüne hitap etmektedir. Lidyalılardan Perslere, Büyük İskender’den Helen krallıklarına ve Romalılara kadar pek çok uygarlığın gelip geçtiği; Yunan, Roma, Bizans dönemlerinin yapı özelliklerini, bugüne kadar taşıyan Antik Kent Side. Hesychius’un sözlüğünde bahsettiği Narlar Kenti.
Özelliklede tarih severler için Side tam da tarih sevenlere göre. Tarihi Tiyatrosu, hemen kumsalın yanında uzana tarihi kalıntıları, Apollon Tapınağı, Büyük İhtişamlı Kent Kapısı, Hamamları, Agorası, Eski Evleri ve müzesi ile size tarihi en ince ayrıntılarına kadar yaşatacak bir mekan, antik bir kent.
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 19.00 Giriş Ücreti: 10 TL
MANAVGAT(KÖPRÜLÜ KENT)
Hani filmlerde gördüğümüz o rafting yapılan efsanevi yerler, kanyonlar ve benzeri doğal güzellikte bulunan yerler işte burası tam da öyle bir yer, film karelerinden çıkıp gelmiş gibi bir güzellik. Bölgenin kil, kumtaşı, konglemera ve kalker kayaçlarından meydana gelen jeolojik yapısı karstik yer şekillerinin oluşmasına imkan sağlıyor. Köprülü Kanyon, Dünya Bankası uzmanlarıyla birlikte yürütülen BM GEF II Biyoçeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi kapsamında Türkiye’de seçilen dört doğal alandan biri.
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 18.00
KARAİN MAĞARASI
Neredeyse her şehirde turizme açık bir mağara bulunur. Bu hangi mağara, ne mağarası olursa olsun, insanlara oldukça çekici gelmektedir. Sebebi ise aslında çok basit; gördüğümüz şeyleri değil de, görmediğimiz şeyleri merak ederiz dimi? Sonuçta mağaralar yerin altında ve bizde yerin altını göremediğimiz için bizlerde değişik bir merak uyandırmaktadır. Dünya Miraslar Listesi’nde yer alması için önerilen Karain mağarası, sizi başka bir Dünya’ya götürebilecek enfes bir büyüye sahiptir. Dilerseniz Antalya gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Ziyaret Saatleri: 08.00 – 19.00 Giriş Ücreti: 5 TL
ANTALYA MÜZESİ
Tabi ki müze severleri unutmadım. Tarih severler, müze severler burası tamda size göre bir yer diyebilirim. Ülkemizin en kapsamlı ve en büyük müzelerinden birisidir. Buranın en önemli, en dikkat çekici özelliği ise, 1. Dünya Savaşı döneminde yağmalanmak istenen eserlerin korunması amacıyla kurulan ilk müze olmasıdır.
Ziyaret Saatleri: 08.30 – 19.30 Giriş Ücreti: 20 TL
DÜDEN ŞELALESİ
Düden şelalesi dünyanın dört bir yerinden merak edip ziyaretine gelen turistler ile dolup taşmaktadır. Şelalenin girişinde develere binip güzel bir anı fotoğrafı çekebilirsiniz. Şelalenin içerisinde hediyelik eşya satan dükkânlar ve yemek yerleri oldukça fazladır ve içerisinde Gençlik Parkı da bulunmaktadır. “Şelale içerisinde bunlar nasıl olur efendim?” Demeyin efendim oluyormuş demek ki Düden şelalesinin suyu Lara plajında 50 metre yükseklikten denize dökülmektedir.
Şelale Ziyaret Saatleri: 09.00 – 19.30 Giriş Ücreti: 3 TL
Konu İçerisinde yazmayı unuttuğumu veya yazılması gereken diğer şeyleri, görüşlerinizi, düşüncelerinizi, yorum yaparak belirtirseniz çok sevinirim dostlar..
Eğer Sizinde Yolunuz Bir Gün Antalya’ya Düşerse, Gezi Biletim’in Size Rehber Olmasını Dilerim..
Bir Cevap Yazın