Şimdi yükleniyor

Bocuk Gecesi Nedir? Bocuk Gecesi Ne Zaman Kutlanır?

Bocuk gecesi nedir, Bocuk gecesi ne zaman kutlanır, Bocuk gecesi hikayesi, Bocuk gecesi

Gezi Biletim’den merhaba dostlar, belki de bugüne kadar hiç duymadığınız bir festivali tanıtacağım size dostlar. Bocuk gecesi adı verilen bir festival, bir gelenek, her sene ocak ayın da kutlanmaktadır. Peki Bocuk gecesi nedir? Nereden gelmektedir? Ne zaman kutlanmaktadır? Gelin birlikte inceleyelim dostlar 🙂 


BOCUK GECESİ NEDİR? 


Bocuk gecesi Orta Çağ’dan, Balkanlardan kalan bir gelenek olarak bilinmektedir. Bocuk gecesinde her evde kabak pişmektedir. Kabak tatlısı konu komşuya, Bocuk gecesini görmeye gelenlere verilmektedir. Tabi sadece kabak tatlısı değil, ince akıtma, mısır, armut, ayva, badem, fıstık, ceviz gibi bir çok yiyecek bu gecede tüketilmektedir. 

Bocuk gecesi yılın en soğuk, en sert havaya sahip günü olarak bilinmektedir. “Peki, nedir bu bocuk gecesi, tamam bir gelenek ama yok mu bir hikayesi?” Tabi ki var dostlar, işte bocuk gecesinin hikayesi; 

Seksen yaşını doldurmuş bir nine bocuk gecesinden tam 21 gün önce bir yumurtayı alır ve koltuk altında 21 gün boyunca saklar, 21 günün ardından da bu yumurtadan bir civciv çıkar. Nine tam bocuk gecesi 6 Ocak günü bu yumurtan çıkan civcivi kesip yer ve böylece 1 günlüğüne 80 yaşındaki nine 18 yaşındaki bir genç kıza döner. 

Bir başka rivayet ise; 

Bocuk karısı veya bocuk cadısının gezdiğini, ahırlara girip yeni doğum yapmış inekleri emdiğine inanılır. Bocuk cadısı tarafından emilen inek bir daha süt vermez. Bunu önlemek için de bocuk cadısnın sevdiği yiyeceklerden biri olan kabak tatlısı pişirilir ve bir tepsi kabak tatlısı da o gece ahırın çatısına bırakılır. Bu sayede bocuk cadısı ineği emmek yerine kabak tatlısını yiyerek ineği rahat bırakmaktadır. 
Yani dostlar, Bocuk gecesinde kara nine denilen bir kara çarşaflı bir nine olduğuna inanılır. Bu tabi ki bir hikaye ve bu hikayenin temellerini atan, günümüze kadar bir gelenek olarak gelmesini sağlayan hem Keşan’ın Çamlıca halkı hem de araştırmacı yazar “Billur Ocak” sayesinde günümüze kadar bu hikayeler devam etmiştir. 

Bocuk-Gecesi-Nedir-Bocuk-Gecesi-Ne-Zaman-Kutlanır-Bocuk-Gecesi-Gezi-Biletim-gezibiletim Bocuk Gecesi Nedir? Bocuk Gecesi Ne Zaman Kutlanır?

BOCUK GECESİ NE ZAMAN KUTLANIR? 


Bocuk gecesi, her yılın Ocak ayında kutlanmaktadır. Ocağın 5’i – 6’sı gibi kutlanan Bocuk 2019 yılında bu tarihlerde kutlanması planlanıyordu fakat yoğun kar yağışı nedeniyle yolların ulaşıma kapanması durumundan bu tarihlerde kutlanamadı. Herkesin gelip görmesi için daha ileri bir tarihe alındı ve yeni tarih 26 Ocak 2019 oldu. 
Eskilerden bu yana kadar devamlılığını sürdüren bu gelenekte köy halkı, dışarıdan gelen turistler, beyaz, çarşaflara bürünerek, yüzlerini boyamaktadır. Tek tek tüm köy halkının kapılarına giderek korkutmalar yapmaktadır. Bu bir korku hikayesinden çok günümüzde, yediden yetmişe herkesin eğlendiği, geleneklerini devam ettirdiği, ziyafet çektiği bir akşam haline gelmiştir. 
Bocuk gecesine ait tüm gelişmeleri; @bocukofficial instagram adresinden takip edebilirsiniz dostlar 🙂
Aynı zamanda köyüm, memleketim, olan Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca’ya sizde Bocuk gecesine gelmek isterseniz, aşağıdaki haritadan yol tarifi alabilirsiniz dostlar 🙂 

Keşan Çamlıca Bocuk Gecesi Yol Tarifi:




 

Bir Cevap Yazın

Gezi Biletim sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin