Dünyanın en hoş kentleri ortasında bulunan İstanbul’un taşı toprağı altın mı tartışılır lakin sokak ve caddeleri binlerce yılın tarihini ve hoşluğunu taşır. Yıllar içinde onarımlar yapılsa bile ya da nüfus artsa da bütün sokakların ve caddelerin an…
İstiklal Caddesi

Beyoğlu’nda bulunan bu hoş caddemizin tarihi Bizans devri sonrasına kadar dayanmaktadır. Pasajlardan dünyaca ünlü markalara kadar ne ararsanız bulabileceğiniz İstiklal Caddesi İstanbul’un en kozmopolit caddesi diyebiliriz.
Bağdat Caddesi

İsmini 4. Murat devrinde Bağdat’ı geri almak için yapılan sefere çıkarken çıkılan yol olduğu için bu ismi alan bir öbür ünlü caddemiz Bağdat Caddesi Kızıltopraktan Caddebostan’a kadar birçok dükkanın ve mağazanın olduğu caddedir.
Nispetiye Caddesi

Levent, Nispetiye, Akatlar, Kültür, Etiler ve Rumelihisarı’nı birbirine bağlayan bir can damarı dersek abartmış olmayız. Nisbetiye Caddesi olarak da bilinen bu cadde daha çok ünlü markalar ve yerlerle biliniyor.
Abdi İpekçi Caddesi

Şişli’de bulunan bu caddenin eski ismi Emlak Caddesiydi. Abdi İpekçinin öldürülmesinden sonra caddeye bu isim verilmiştir. Eski isminin neden “emlak” caddesi olduğunu o caddede yer alan yüksek fiyatlı gayrimenkullerden anlıyoruz.
Bahariye Caddesi

Anadolu yakasının İstiklal Caddesi olarak bilinen Bahariye Caddesi araç trafiğine kapalı. Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Ermeni Katolik Kilisesi bu caddede bulunmaktadır.
Cevdet Paşa Caddesi

Denize paralel ve daha çok tanınmış şahısların uğrak yeri olan caddenin çabucak yanında Bebek Parkı bulunuyor. Uzun ve hoş yürüyüşler için yakınlarındaysanız tercih edilebilir.
Maçka Caddesi

Beşiktaş’tan Nişantaşı’na hakikat ilerlerken bu cadde de bulunan Maçka parkında ve başka tarih kokan binalar ortasında havalar dahatam soğumamışken yürümek size uygun hissettirecek.
Vodina Caddesi

Bir caddeden daha çok sinema ve diziler için plato olan Vodina Caddesi Balat’ın en sevilen yeri. Balat’ın renkli sokakları ve merdivenli yokuşunu görmeye gittiğinizde caddeden geçmeyi unutmayın.
Boğazkesen Caddesi

İstanbul boğazına paralel lakin Meclis-i Mebusan’a dik bir biçimde ilerlediği için bu ismi almıştır. Çukurcuma’dan Tophaneye kadar devam eder. Bu cadde ayrıyeten galerileri ve Mimar Sinan Üniversitesi Hoş Sanatlar Fakültesi İstanbul’un en enerjik semti ve caddesi haline gelmiş.
Süleyman Saba Caddesi

Bir mecmuanın yaptığı oylama sonucunda dünyanın en havalı caddeleri ortasında bulunan Süleyman Saba Caddesini görünce bu listeye neden girdiğini anlayacaksınız.
Vali Konağı Caddesi

Şişli – Nişantaşı ortasında yer alan bu caddenin ismi o cadde üstünde nitekim valinin konağı bulunduğu için verilmiştir. cadde tarihi eski binalarla başlayarak yerini giderek ünlü dükkanlar ve yürüyüş yoluna bırakıyor.
Galip Dede Caddesi

Beyoğlu’nda yer alan Galip Dede Caddesi Tünel Meydanıyla Kuledibi ortasında bulunur. Cadde Türk Divan şairi Pir Galip’in ismi bu caddeye verilmiştir. Şairin mezarı cadden sonunda bulunan Galata Mevlevihane’sinde bulunmaktadır.
Fransız Sokağı

Asıl ismi Cezayir Sokak olan Fransız Sokağı; Galatasaray Lisesi gerisinde Beyoğlu ve Tophane semtlerini birbirine bağlayan bir sokak. Kafeleri, sokağın havası sizi Fransa’daymış üzere hissettirecek.
Perihan Abla Sokağı

90’lı yılların dizisi Perihan Abla’yı hatırlayan var mı? Oldlar bilir kelamının tam yeri sevgili okur 🙂 Sokak ismini bu diziden almakta fakat tek özelliği bu değil elbette. Kuzguncuk’un tarihi konutları ile sokağın havası daha da güzelleşiyor.
Üryanizade Sokak

Kuzguncukta bulunan sokak Perihan Abla sokağını dik olarak kesmektedir. Aşağı gerçek indiğinizde görünümü ve etrafındaki tarihi yapılarla bir bütün halinde olduğunu göreceksiniz.
Nuru Ziya Sokak

Bu hoş sokak İstanbul’un ortasında olunca dört bir yanının ünlü binalar, işletmeler ve okullarla çevrili olması kaçınılmaz oluyor. Pera Müzesi, Galatasaray Lisesi, Fransız Sarayı ve Sent Antuan Kilisesi ortasında bulunan bu sokak İstanbul gezisi listenizde kesinlikle bulunmalı.
Baharatçı Sokak

Beykoz’un denize yanlışsız inen hoş sokağı Baharatçı Sokak, Yalıköy mahallesine bağlı. Sokağı görmek için gidenler bu renkli binaların ortasından kıyıya yanlışsız inmek için bu daracık sokağı tercih ediyorlar.
Soğukçeşme Sokağı

Ayasofya ile Topkapı Sarayı ortasında bulunan bu sokak trafiğe kapalı olması ve III. Selim vaktinde yaptırılan bir çeşme ila dikkatimizi çekiyor. Sultanahmet semtinde bulunan Soğukçeşme Sokağı küçük olmasının yanı sıra tarihi konutlarıyla de beğeniliyor.
Sıralı Meskenler Sokağı

Kandillide eski üslup Osmanlı konutlarının sıra sıra bulunmasından ötürü sokak bu ismi almış ve Kandilli sit alanı olduğu için meskenlerde birer anıt diyebiliriz. Bu güzelim meskenler Boğaz görüntüsüyle birleşince ziyaretçilerini ve sokaktan geçenleri etkilemeye devam ediyor.
Sarayiçi Sokak

Merdivenleri ağır ağır çıkarken başınızı kaldırdığınız anda telde asılı çamaşırlar gördüğünüzde sakın şaşırmayın. Yanlış yere gelmediniz evet burası Kadırga Sarayiçi sokak. Ekseriyetle İstanbul Tarlabaşı ile sıkça karıştırılan bu sokakta fotoğraf çekinmeyi unutmayın.
İç Kaplakçı Sokak

İstanbul Samatya’nın en hoş sokaklarından biri olarak bilinen İç Kalpakçı Sokak aslında çıkmaz bir sokak. İstanbul’un en uzun Caddesi olan Kennedy Caddesine yakın bu sokağın renkli meskenlerini kesinlikle görmelisiniz. Ayrıyeten bu çıkmaz sokak için bir monografi bile hazırlanmış.
Serdar-ı Ekrem Sokak

İstanbul Galata’da bulunan bu sokak iki özelliği ile ön plana çıkıyor. Birincisi 18. Yüzyıl İtalyan mimarisi ile yapılmış ve Tarkan, Sezen Aksu üzere birçok ünlü ismin bir vakitler oturduğu Doğan Apartmanının bu sokakta olması. İkincisi ise Galata’nın en hoş sokaklarından birisi olması.
Emirgan Mektebi Sokak

Emirgan Korusuna varmadan Sakıp Sabancı Caddesine çıkan bu görünümü ve etrafı hoş sokakta yürüdükçe kendinizi Yeşilçam sinemalarında üzere hissedebilirsiniz. E buralara kadar gelmişken kıyıda çay içebilir ya da Emirgan Sütiş’e gidebilirsiniz.
Kaynak: Onedio : https://onedio.com/haber/istanbul-un-ruhunu-yansitan-ve-yasatan-en-guzel-cadde-ve-sokaklari-rehberi-1101450
Bir Cevap Yazın