Gezi Biletim’den merhaba dostlar, epey bir zamandır Gezi Biletim’e içerik oluşturamıyorum. Uzun bir aranın ardından tekrar beraberiz ve bugün birlikte Kars’ta gezilecek yerler nereler dostlar birlikte inceleyeceğiz. Bu yazımızın hemen ardından da Kars gezimiz devam edecek yani, takipte kaldığınız sürece Kars’da konaklanacak otelleri, meşhur yemeklerini, ulaşımını ne zaman gidilmesi gerektiğini ve benzeri konuları birlikte inceleyeceğiz dostlar 🙂
Lafımızı fazla uzatmadan konumuza geri dönecek olursak eğer dostlar, Kars’ta gezilecek yerler nerelermiş bir bakalım ve bir gün yolumuz Kars’a düşerse Gezi Biletim bizlere rehber olması dileğiyle 🙂
KARS GEZİLECEK YERLER! KARS GEZİ REHBERİ!
Ani Antik Kenti & Ani Harabeleri
Ermenistan-Türkiye sınırında, Arpaçay Nehri’nin kıyısında bulunan Ani Antik Kenti (Ani Harabeleri) Kars’ın en çok tanınan gezilecek yerlerinden. 4 bin 500 metreyi aşan uzunluğu ve 8 metreye ulaşan yüksekliğe sahip surlarla çevrili antik kent, tadına doyum olmayan ve her saniyesinde insanı zaman yolculuğuna sürükleyen özellikte dostlar.
Anadolu topraklarının en önemli antik kentleri arasında gösterilen Ani Harabeleri, geçmişte Kafkasya ile Anadolu arasında bir kapı görevi taşıyormuş.
Sarıkamış Kayak Merkezi
Kar kalitesi ve kayak pistleri açısından dünyanın en uygun tesisleri arasında gösterilen Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars’ın gözbebeği. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda kayakseverin kış sezonu boyunca tercih ettiği kayak merkezi, 12 km uzunluğunda, 5 etaplı piste sahip.
Etrafı çamlarla kaplı kayak merkezi, kristal karı ile tanınıyor. Günde 5,000 kayakçıyı ağırlayacak kapasitedeki Sarıkamış Kayak Merkezi, çevresinde bulunan konaklama tesisleri ile tatile uygun yapıda.
13 kilometreyi bulan kayak pistleri, kristal karı, lüks otelleri, sarıçam ormanları ve kayak okullarıyla, kayak merkezi dünya kalitesinde. Kars şehir merkezinden 45 dakikada ulaşılan kayak merkezinde kasım-nisan döneminde kayak yapılabiliyor.
Çıldır Gölü
Bölgenin sert soğuğuyla donan Çıldır Gölü enfes bir film platosu olarak görünüyor. Sezen Aksu bir klibini burada çekmişti. Kış aylarında kalınlığı 1 metreyi bulan gölün üzerinde kızaklı atlarla dolaşmak pek keyifli olabileceğini düşünüyorum. Hem kızak sahipleri de oldukça hoş sohbet ve eğlenceli.
Kars ile Ardahan arasında yer alan Çıldır Gölü’nün tamamı kış aylarında donuyor. Bölgeye kış sezonunda gelenlerin mutlaka ziyaret ettiği Çıldır Gölü’nün her köşesi, bu etkileyici doğa olayına tanıklık etmek için uygun.
Sarıkamış Şehitliği
Rusya’nın I.Dünya Savaşı’nda Doğu Anadolu’daki işgalini önlemek için Osmanlı Devleti tarafından gerçekleştirilen Sarıkamış Harekatı sırasında, 90,000’i aşkın şehit verildi. Bu yüzden Sarıkamış bizim Çanakkale’miz kadar önemsenmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum.
Kutsal Yerler
Tarih boyunca farklı milletlerin ve inanç gruplarının yaşadığı bölgede çok sayıda kutsal yer bulunuyor. Kars ve çevresindeki kilise, camii, türbe gibi yapılar bölgenin zengin kültürel geçmişini simgeliyor. ermenilerden kalan kiliseler, Caferilerin camileri, Kars Havalimanı’na da ismini veren ve Anadolu’ya ilk gelen evliyalardan biri olan Ebul Hasan Harakani Türbesi ve Külliyesi, şehrin en çok ziyaret edilen kutsal yerleri arasında yer almaktadır.
Sarıkamış Trekking Rotaları
Dünyanın en kaliteli karına sahip kayak merkezleri arasında gösterilen Sarıkamış Kayak Merkezi, sadece kış turizmi ile değil, enfes trekking rotalarıyla da keşfedilmeyi bekliyor. 21 farklı güzergahta, 256 km uzunluğunda yürüyüş parkuruna sahip olan Sarıkamış, 356 km bisiklet parkuru ve 428 km’lik şahane manzaralı bir yer olduğunu düşünüyorum.
Taş Köprü
Kars Kalesi’nden şehre bakıldığında ilk göze çarpan yapılardan biri olan Taş Köprü, Kars Çayı üzerindeki geçişi sağlıyor. Kale İçi Mahallesi ile Sukapı Mahallesi’ni birleştiren köprü, 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde yaptırılmış. Edirne’nin ilçesi olan Uzunköprü’de bulunan tarihi Uzunköprü mimarisi ile benzerlik göstermektedir.
Ebu’l Hasan-ı Harakani Türbesi
Kars’ta adıyla en çok karşılaşılan kişi Ebu’l Hasan-ı Harakani. Kars Havalimanı’nın tam adı Kars Harakani olarak geçiyor. Evliya Camii ve Hasan-ı Harakani Türbesi içerisinde Harakani’ye ait türbenin etrafında 21 adet mezar bulunuyor. Anadolu’nun dört bir yanından ziyaretçilerin dua etmek için ziyarete geldiği türbe, geniş bir külliye alanından oluşuyor.
Namık Kemal Evi
Ünlü Şair Namık Kemal’in 1853-1854 yıllarında çocukluğunu geçirdiği ev, günümüzde Namık Kemal Evi olarak anılıyor. Restore edilerek Aşıklar Evi’ne dönüştürülen ev, Kars kültürünü yakından tanımak için büyük bir fırsat.
Kars yöresinin önemli gelenekleri arasındaki aşıklık kültürü, düzenlenen ‘Aşıklar Gecesi’ etkinliği ile yaşatılıyor. Görmenizi tavsiye ederim 🙂
Katerina Köşkü
Osmanlı-Rus Savaşı’nın (1877-1878) ardından Kars ve çevresinde 40 yıl devam eden Rus işgali döneminde, Ruslar tarafından askeri bölge ilan edilen Sarıkamış, o yıllara ait birçok izi taşıyor. Sarıkamış’ta halk arasında Katerina’nın Köşkü olarak isimlendirilen Av Köşkü de bu yapılardan biri.
Özgün mimarisi ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Katerina Köşkü, bulunduğu konum nedeniyle Sarıkamış’ı gören harika bir manzaraya sahip.
Kars Kalesi
Kars’ta şehir dokusunu hissetmek için en iyi noktalardan biri Kars Kalesi. Kars şehir merkezine kuş bakışı bakmak ve şehrin havasını solumak için tercih edilen kale, 1153 yılında inşa edilmiş. Her şehrin neredeyse tarihinde bir kale bulunduğu gibi Kars’ın da kalesini görmeniz güzel olacaktır dostlar. 🙂
Konu İçerisinde yazmayı unuttuğumu veya yazılması gereken diğer şeyleri, görüşlerinizi, düşüncelerinizi, yorum yaparak belirtirseniz çok sevinirim dostlar..
Eğer Sizinde Yolunuz Bir Gün Kars’a Düşerse, Gezi Biletim’in Size Rehber Olmasını Dilerim..
Bir Cevap Yazın